Tigrayan War ja Etiopian sisällissota: keisari Tewodros II:n kuolema 1868
Etiopian historia on täynnä sankareita, valloittajia, strategiakuninkaita ja mystisiä hahmoja. Keskiaikaista imperiumiin saakka ulottuvat vuosisadat ovat jättäneet jälkensä kulttuuriin, uskontoon ja poliittiseen maisemaan. Tällä kertaa kääntämme katseemme 19. vuosisadalle ja tutustumme keisari Tewodros II:seen (hallitsi 1855-1868), mieheen, joka haaveili modernista Etiopiasta ja jonka kohtalo oli yhtä traaginen kuin se oli mahtava.
Tewodros II syntyi nimellä Kassa Hailu Gondarissa vuonna 1818. Hän nousi valtaan vallankumouksella ja kruunasi itsensä Tewodroksiksi, “Jumalan voiman” keisariksi. Hänen hallintonsa oli merkittävä historiallinen käännekohta Etiopiassa. Tewodros II:n tavoitteena oli yhdistää hajanainen maa ja modernisoida sen armeijaa sekä hallintoa. Hän uskoi, että Euroopan aseiden hankinta oli avainasemassa modernissa taistelussa ja pyrki luomaan diplomaattisia suhteita eurooppalaisten valtioiden kanssa, tavoitellakseen aseita ja teknologiaa.
Tewodros II:n hallinto ei ollut kuitenkaan vailla ongelmia. Hänen radikaalit uudistuksensa ja autoritäärinen johtamistapa herättivät vastarintaa eri osissa maata. Etiopian historiassa oli tavallista, että eri kuningaskunnat kilpailivat vallasta ja vaikutusvaltaansa pitivät tiukasti kiinni.
Keisari Tewodros II:n kuolema vuonna 1868 Tigrayn sodan aikana muutti Etiopian poliittista maisemaa merkittävästi. Brittiläinen sotaretki, johon Tewodros oli itse ajautunut vastahakoisesti aseiden ja tuen hankkimiseksi, päättyi traagisesti.
Tapahtumasarja on varsin mielenkiintoinen:
- Tewodros II:n etsiessä aseita Euroopan maista, hän vangitsi useita brittiläisiä lähetystöjä.
- Tämän seurauksena Britannia lähetti armeijan Etiopiaan vapauttaakseen panttivankinsa ja vahvistamaan Britannian vaikutusvaltaa.
Tewodros II:n kuolema taistelussa brittejä vastaan oli vakava isku Etiopian poliittiselle vakautumiselle, mutta se myös merkitsi uuden ajan alkua maan historiassa. Se loi perustan Menelik II:n nousulle valtaan ja lopulta Addis Abeban valtaistuimen vahvistumiselle.
Tewodros II:n merkitys Etiopian historiassa:
Keisari Tewodros II oli monimutkainen hahmo. Hänen hallintonsa oli lyhyt mutta merkittävä. Hän yritti modernisoida Etiopiaa ja yhdistää sen hajanaista kansaa, ja vaikka hänen tavoitteensa eivät täysin toteutuneet, hän loi pohjan tuleville johtajille.
Tewodros II:n kuolema Tigrayn sodassa oli käännekohta Etiopian historiassa, joka vaikutti maan poliittiseen maisemaan vuosikymmeniksi.
Taulukko: Tewodros II:n tärkeistä hallintokauden toimenpiteistä:
Toiminta | Seuraus |
---|---|
Armeijan modernisointi | Uusien aseiden hankinta Euroopasta |
Diplomaattisten suhteiden luominen | Kiistanalainen aseiden hankkiminen |
Keskushallinnon vahvistaminen | Vastarinta eri kuningaskunnista |
Kristinuskon yhtenäistäminen | Kiista ortodoksi- ja katolipappeja välillä |
Tewodros II:n tarina on muistutus siitä, että historia on täynnä sekä voittoa että tappiota, menestystä ja epäonnistumisia. Hänen elämänsä ja kuolemansa ovat osa Etiopian rikasta ja monimutkaista historiallista kuvastoa.