Peterhofin Palatsi: Kultaa ja Merta Keisari Aleksanteri I:n Hallintokaudella
Aleksanteri I:n hallintokausi (1801-1825) oli Venäjän historiassa merkittävä aikakausi. Se merkitsi siirtymää valistuksen ajoista kohti konservatiivisuutta ja vahvaa tsaarina. Aleksanteri I:n johtamana maa voitti Napoleonin sotien jälkeen Euroopassa korkeaa arvostusta ja kasvatti vaikutusvaltaansa mannermantereella merkittävästi.
Vaikka Aleksanteri I tunnettiin armeijan uudistajana, diplomaattina ja valtionjohtajana, oli hänellä myös intohimo taiteeseen ja arkkitehtuuriin. Tämä näkyi selvästi hänen aikanaan toteutetussa Peterhofin palatsin laajennusprojektissa.
Peterhof sijaitsi Pietarin lähellä Suomenlahdella ja oli jo tsaari Pietari Suuren aikaan rakennettu mahtava kesäpalatsi. Aleksanteri I halusi kuitenkin tehdä siitä vieläkin hienomman, uudistaen arkkitehtuuria ja lisäten palatsiin uusia rakennuksia ja puutarhoja. Hänen visiossaan Peterhof oli tarkoitettu Venäjän imperiumin mahdin symboliksi ja “venäläisen Versailles’n” kilpailijaksi.
Peterhof: Suurilla Ajoilla
Aleksanteri I:n visiona oli luoda Peterhofista keskipiste, joka yhdistäisi luonnon kauneuden, arkkitehtuurin loiston ja Venäjän historiallisen ylpeyden. Tätä varten hän kutsui projektiin parhaat arkkitehdit ja taiteilijat, jotka työskentelivät vuosia saadakseen aikaan tsaarin visiosta todellisuuden.
Peterhofin laajennusprojekti oli valtava tekele:
- Uusia siipiä: Palatsin olemassa oleviin rakenteisiin lisättiin useita uusia siipiä, joissa oli näyttävät salit, huoneet ja museotilat.
- Suihkulähteet ja patsaat: Peterhof tunnettiin jo Pietari Suuren ajoista suihkulähteistään. Aleksanteri I:n aikana palatsiin rakennettiin vielä lisää näyttäviä suihkulähteitä ja veistossarjoj, jotka kuvasivat mytologisia aiheita ja Venäjän historiaa.
- “Grand Cascade”: Tsaarin aikakauden merkittävin lisäys oli “Grand Cascade” -niminen valtava vesiputous. Se ulottui palatsin takana sijaitsevalle merenrannalle ja sisälsi monia eri tasoja ja suihkulähteitä, jotka luoivat näyttävän veden koreografian.
Kultainen Aikakausi: Taide ja Tiede
Aleksanteri I:n hallituskauden aikana Venäjä kokikin varsinaisen kulttuurillisen “kultaisen aikakauden”. Tsaarin tukemat taiteilijat, kirjailijat ja tiedemiehet tekivät merkittäviä saavutuksia.
- Taide: Aleksanteri I:n suosikkimaalari oli Ivan Aivazovsky, tunnettu maisema- ja merimaalaristaan.
- Kirjallisuus: Aleksandrin aikakaudella syntyi Venäjän kirjallisuuden klassikoita, kuten Aleksandr Gribojedov (Woe from Wit) ja Nikolai Gogol.
Tsaarin tuella perustettiin myös uusia yliopistoja ja tieteellisiä instituutteja. Venäjä alkoi ottaa vahvemmin osaa Euroopan tieteelliseen ja kulttuurilliseen elämään.
Peterhof: Perintö Nykyajassa
Aleksanteri I:n hallintokausi ja Peterhofin palatsin laajennusprojekti ovat esimerkki tsaarin valtavasta poliittisesta ja kulttuurillisesta vaikutuksesta Venäjän historiassa.
Peterhof on tänäkin päivänä yksi Venäjän vierailuista suosituimmista kohteista, joka houkuttelee matkailijoita ympäri maailmaa.
Peterhofin Palatsi | Aleksanteri I:n Ajan |
---|---|
210 hehtaaria | Uusbarokin tyyliä |
Suuri “Grand Cascade” suihkulähde | 170-vuotinen rakennusprojekti |
Peterhof on elävänä testamenttinä Aleksanteri I:n hallintokaudelle ja Venäjän imperiumin kultaiselle aikakaudelle. Kun vierailet palatsissa, voit kokea menneiden vuosisatojen loiston ja taidonnäytöksen - ja ehkä kuvitella Aleksanteri I:n vaeltaa näyttävissä puutarhoissaan ja ihastellen luontoa ja arkkitehtuuria.